Att föra en hälsosam livsstil är en mångfacetterad process som ofta innebär en hel del förändringar. Det talas mycket om hälsa idag men vad alla egentligen menar med det kan variera lite. Vissa fokuserar enbart på träning, andra på kost och ytterligare andra på mentalt välbefinnande. Sanningen är att allt behövs för att du ska må bra både fysiskt och psykiskt!
Här kommer du kunna läsa om vad en hälsosam livsstil egentligen innefattar och hur du kan uppnå den på ett realistiskt sätt. Att sätta orealistiska mål kan få rakt motsatt effekt, vare sig det handlar om träning, kost eller mentala övningar. Viktigast av allt att kunna prioritera rätt och för det krävs kunskap och en hel del omvärderingar.
Kunskap för livet
Det allra första du måste inse för att må bra är att det är en fråga om livsstil och inte en quick fix. Visst kan du gå ner 10 kg i vikt på några månader om du svälter dig, men du kommer samtidigt att skada kroppen och med allra största sannolikhet gå upp igen – och det med råge. Istället handlar dina val om resten av livet där du varken bör späka dig eller vara för frikostig med godispåsarna. Nyckelordet är balans, och det kan vara bland det svåraste som finns att uppnå om du inte vet hur.
För att du ska kunna optimera din hälsa så mycket som möjligt är kunskap A och O. Om du lär dig vad maten du äter innehåller, vad som händer i kroppen när du tränar eller när du jäktar får du ovärderliga insikter. Det kommer bli en viktig del av dina livsstilsförändringar och du får hjälp att skaffa dig goda vanor. Även små förändringar kan ge stora resultat, och enligt Riksförbundet HjärtLung kan något så enkelt som regelbundna bensträckare minska riskerna för vissa folksjukdomar.
Känn dig själv
Som ett första steg i din väg mot bättre hälsa är det klokt att se över dina nuvarande vanor. För gärna en matdagbok i en vecka eller skaffa ett aktivitetsarmband som mäter hur ofta och hur mycket du rör på dig, hur du sover och när du blir stressad. Skriv gärna ner dina mål och förhoppningar och hur du mår just nu – det finns till och med färdiga livsstilsdagböcker där du kan logga allt dag för dag. Ta mått och väg dig för att se hur det står till med saker som BMI, muskelmassa och bukfett. Hur många timmar om dagen ägnar du åt arbete/studier/städning och hur mycket fritid har du? Genom att dokumentera så mycket du bara kan får du en klar bild över din nuvarande situation, och det kan bli till stor hjälp. Det är viktigt att förstå att all den här informationen endast är för dig själv och därför gäller det att vara så uppriktig och sanningsenlig som möjligt. Det första steget mot en hälsosammare livsstil har tagits!