Det forskas mycket om vad som är en hälsosam livsstil och hur människor kan leva så långt och väl som möjligt. Tack vare vetenskapliga studier finns det mycket värdefull information för dig att inhämta, och som en del av din förbättrade livsstil bör du ta reda på vad som gäller.
I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som samlar all denna information och sedan delger den till allmänheten. I nuläget förknippar nog de flesta den här myndigheten med covid-19 men det finns även mycket annat att inhämta från deras hemsida. Det finns bland annat artiklar om levnadsvanor, kost, motion och psykisk sundhet såväl som information om vilka regler och lagar som gäller i Sverige när det kommer till hygien och hälsa.
Rekommendationer om kost
Hur du äter är en av de främsta faktorerna till hur hälsosam din livsstil egentligen är. Det är kosten som ger dig näring och energi, och den kan även påverka hjärnans utveckling och ditt mentala välbefinnande. Det är viktigt att äta en balanserad diet som till största delen kommer från växtriket och som sedan kompletteras med animaliska produkter. Vet du med dig att dina kostvanor inte är de bästa kan det vara en bra idé att ägna mer tid åt att laga hälsosam mat, att räkna kalorier och att väga dig regelbundet. Vill du äta godis eller dricka alkohol kan du avsätta en dag där du får synda lite extra, men försök att hålla sådant från dagsvanorna.
Rekommendationer om motion
Motionen är minst lika viktig som kosten för att du ska må bra. Enligt Folkhälsomyndigheten bör vuxna människor vara fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan, helst spritt över hela veckan. Med fysisk aktivitet menas allt som får din puls att gå upp och en lätt svettning påbörjas, alltså inte lugna promenader eller en stillsam simtur. Vad du gör är upp till dig själv, men försök helst träna både kondition och styrka.
Rekommendationer om mental hälsa
Kosten och motionen förknippas oftast med enbart din kroppsliga hälsa men faktum är att de även ger många fördelar åt ditt mentala välbefinnande. Stress är en storskurk dessa dagar, och den kan du motarbeta genom att försöka omstrukturera dina dagsrutiner, inte ta på dig för mycket och att ge dig tid för lugn och ro. Det kommer även påverka din sömnkvalitet som i sin tur är avgörande för både kroppen och knoppen.